

Day Three: Board Retreat Wednesday May 15	4 hours
Introduction	30 minutes
<ul> <li>Welcome and Retreat Overview</li> <li>Operating Tenants/Agreement, Waiting Room</li> </ul> Objectives: <ol> <li>Gain alignment and recognition of where we are and where we want to go.</li> <li>Understand what was heard in interviews.</li> <li>Gain clarity and consensus on Strategic Focus Areas.</li> </ol>	1:00–1:30
Setting the Stage for Success: Roles and Responsibilities	30 minutes
<ul> <li>Roles of the Board/Executive Director</li> <li>Board/Executive Director Relationship</li> <li>Communication</li> <li>Theme: Board Training</li> <li>Activity: What's Missing</li> </ul>	1:30–2:00
What We Heard (Where We Are)	60 minutes
<ul> <li>The Missing Link (Clarity)</li> <li>Overview of Summary Themes that Emerged (Focus Areas/Outcome-Based)</li> <li>Discussion and Activity: Clarity for Focus Areas</li> </ul>	2:00–3:00
Break	10 minutes
Focus Areas: Foundational Pillars	50 minutes
<ul> <li>Importance of Clarity</li> <li>What We Heard</li> <li>Introduction to the Foundational Pillars Framework</li> <li>Discussion and Perspectives on Framework</li> <li>Foundation and Pillars (Then v. Now v. Future)</li> </ul>	3:10–4:00
Clarity: Who We Serve Foundational Pillars	45 minutes
<ul> <li>Importance of Clarity</li> <li>Connection Between Pillars and Who We Serve</li> <li>What We Heard</li> <li>Check-In</li> </ul>	4:00–4:45
Day Three Close	15 minutes
<ul> <li>Board Report Out</li> <li>Synthesizing Achievements: How This Connects to Day 4 Board/Staff Retreat</li> <li>Day Four Agenda Preview</li> <li>Gratitude</li> </ul>	4:45–5:00

STRATEGIC PLANNING • LEADERSHIP DEVELOPMENT • CRITICAL PROJECT MANAGEMENT

